čtvrtek 7. července 2011

Karlovarský KVIFF objev: rybí bašta "U KAPLIČKY", Tašovice

Tak tahle restaurace si zaslouží velkou pozornost a pochvalu. Vizitky má sice beznadějné, ale poměr cena výkon je naprosto luxusní. Navíc pouhých šest kilometrů od Karlových Varů to je vážná alternativa vůči všem promenádním a předraženým nabídkám. Základem jsou čerstvé suroviny, zejména ryby.


Opravdu musí mít hospoda na venkově jenom hotovky?


Restaurace je částí nenápadného rodinného domku, který od okolních odlišuje vývěsní štít a zavěšený jídelní lístek. Speciality - maso na grilu a ryby. A první šok? Halászlé. Upřímně řečeno halászlé jsem neměl léta a tu polévku miluji. A staročeská rybí polévka (se zeleninou). Eva si ji dala a konstatovali jsme, že to je recept, podle kterého děláme naši vánoční rybí polévku. Jinými slovy skvělé. Ryby tvořily skutečné součást polévky, ne jen její vůni. Koření, konzistence, barva, vůně všechno tak jak má být. A to zapomínám na předkrm. Absolvoval jsem rybí karbanátky, kterých bylo ve slibované asi desetidekové porci šest... Ty  sice mohly být trochu výraznější, ale v zásadě žádný průšvih, naopak.
Karbanátky rybí, i tu českou "oblohu" bych jim odpustil.
No, prostě na to, že jsme jeli na tatarák (ke kterému se ještě dostaneme), určitě skvostný začátek. Obsluha navíc velmi otevřeně přiznala a označila ryby, které jsou čerstvé a které nikoliv. Samozřejmě jsme si lososy a platýze odpustili, byť nám bylo řečeno, že tyto ryby jsou chlazené, ne mražené. Ale riskujte to... Hlavní chod: štika, sumec a v neposlední řadě již zmíněný tatarák. Stručně - sumec s fazolovými lusky, slaninkou a smetanou úžasný. Šťavnatý, chutný, zelenina akorát, příloha naprosto zbytná. Štika na bylinkách byl bohužel černou ovcí, ale ostře. Pan kuchař na ni zřejmě pozapomněl, takže vyrobil rybí mumii vzezření, chuti i vůně. Pražená štika, kterou ani šťouchané brambory nespasily. No, ještě, že svátek Mistra Jana byl až druhý den, jinak bych to snad přičítal pietě...
Naštěstí Petra prozřetelně obětovala valnou část  svého tataráku, který dorazil s náloží poctivých topinek. Přiznám se, že jsem poněkud nedůvěřivý k tomu, když mi někdo tatarský biftek namíchá. Přijdu o ten rituál, který mi poprvé ukázal můj strýc a to je mi líto. Nicméně v tomto případě musím udělat výjimku a přiznat, že TENHLE tatarák byl namíchaný skvěle, konzistence byla příjemná a nemohl jsem si na nic stěžovat.
Poslední tečkou byla káva, která opět velmi příjemně překvapila a doladila příjemný zážitek v podniku, který navíc přidával ten dílek domácí atmosféry, který tak moc přispěl k velké pohodě. Poměr cena a výkon - pecka.
Velké poděkování patří Petře, která nás zachránila z centra Karlových Varů, odvezla a ukázala nám tuhle oázu dobrého jídla. Děkujeme!

P.S. Na četné žádosti: nejlepší zmrzlina je točená v cukrárno kavárně v budově vřídla - smetanová. Kafe v restaurantu Černý orel rozhodně nepít!

Žádné komentáře:

Okomentovat