neděle 15. ledna 2012

Krkonošský (nebo Podkrkonošský) zelník

Jídla z Podkrkonoší se vyznačují jednoduchostí a chutí, která nemusí vyhovovat úplně všem. Konečně můj tatínek dodnes pokládá kyselo za trest, kterému se rád vyhne konzumací čehokoliv jiného (pokud to nejsou kolínka). Budiž mu omluvou, že z Podkrkonoší nepochází, byť tam celý život žije a pracuje.
Zelník před pečením
Inspirací tohoto pečení je nepochybně odkaz Kuby Kašpara (díky, bro). Nicméně z webu jsem si nevybral nic, co bych vlastně chtěl vařit (až na tu kaši, na kterou stejně jednou dojde). Krkonošskou slinu jsme však již s Evou měli a našli jsme jinou dobrotu - zelníky.


Hotový zelník či zelníci.

Příprava je, jak jsem naznačil, primitivní. Jedno kysané zelí třeba z Křimic, půl kila hladké mouky, půl kostky sádla a pak do toho vraž jedno vejce. Z té hmoty vyrobit placku prý půl centimetru silnou byla trochu komplikace, kterou jsem zavrhl a zvolil styl "patláma, patláma". Stihl jsem si několikrát uvědomit, jak příjemnou výhodou je vyšší kuchyňská linka. Pak se hmota nařeže na čtverečky tak nějak akorát do pusy, potře vajíčkem a posype se majoránkou (sůl a pepř tam patří také). Trouba na 200, pečeme do zlatohněda a nejlepší jsou zelníky tak akorát teplé. Zmizely ještě večer. Lepší než jakékoliv sušenky. A nedietní varianta může být s kouskem uzeného nepřekonatelná. Podobné zlepšení už by mohlo nastat jen s použitím majoránky, která by byla čerstvá. Sušená by tomu moc chtěla pomoct, ale prostě jí to jde špatně.
Příště se pokusím vyhnout následujícím chybám:

Zelník upečený, na poškrábaný plech patrný. :-(

  • nebudu krájet těsto na plechu protože už vím, že ho zničím (a tím se vyhnu vyčítavému pohledu své drahé polovičky),
  • nebudu dávat poněkud nerozpuštěné sádlo do těsta s myšlenkou, že "už to povolí",
  • a když už ho tam dám, tak tam nedám vejce, protože tak se s tím vážně blbě něco dělá.
Tolik k vlastní (ne)schopnosti přemýšlet a odvaze mé ženy, že mě občas nechá samotného v kuchyni. Ale konec by měl být optimistický - zelníky jsou chutné, jednoduché a prostě dobré jídlo. Jděte do toho.

Žádné komentáře:

Okomentovat