neděle 4. března 2012

Halászlé. Polévka, která se nemíchá.

Je to vlastně hrozně jednoduché. Máme rádi ryby. A já měl halászlé naposledy před mnoha lety na Vysočině. A bylo skvostné. A přitom to je vlastně jednoduchá dobrota, jak to už u národních jídel bývá. Halázslé je tradiční maďarské jídlo, rybí šťáva, tedy vývar, který však nemá mnoho společného s naší (jihočeskou) rybí polévkou.
Recept, podle kterého jsme vařili, je na stránkách rybářského serveru mrk.cz. A sice neuvádí přesná množství, ale jinak je velmi použitelný.
Takže k získání úžasné polévky, která se jí s vařeným rybím masem, jsem použil dvě červené papriky, jednu velkou bílou cibuli, dvě menší rajčata. Zaléval jsem to celé kuřecím vývarem (asi půl litru), experiment s hovězím by byl taky určitě zajímavý. No a nemaje oheň ve druhém patře, vařilo se halászlé v troubě a ve vysokém hrnci, protože by se nemělo míchat. Proč? Protože mícháním by se z ryb do polévky vložených stala kaše. Šetřit by se nemělo paprikou, ta pálivá se "musí", protože halászlé má být trochu pikantní. No a ryby. Recepty na internetu vycházejí z tříkilových kaprů, my jsme koupili asi půl kila kapra a něco málo tolstolobika.
Takže porce pro dva a kousek. Pozor také na servírování, z vývaru se odebere maso, dá se stranou. Zbytek jsem prohnal přes cedník, propasíroval, co šlo. K halászlé se podává pečivo a je to fakt dobrota.

Halászlé

Žádné komentáře:

Okomentovat