neděle 11. prosince 2016

Drobty a dobroty


Tohle bude zvláštní článek. Bude se postupně rozšiřovat o drobné poznámky, radosti a většinou i fotky.

Zimní hit ze Saska, tedy konkrétně z Drážďan se jmenuje heurekaner. O co jde? Nic složitého, čerstvý chléb plněný sýrem a slaninou. Přelitý zakysanou smetanou a ozdobený něčím zeleným. No z této speciality se najíte. Dosyta.




A máme nové hity z Itálie.
Nemůže chybět pizza. Nebyla drahá, něco jako dvě eura. Normální bistro mimo turistické dálnice. Přesto si všimněte rajčat, hrudek sýra a bazalky. A není tam takovej ten červeno divnej základ.

Co potřebujete na tuhle dobrotu? Plátek mortadely a chleba. Ale křupavý, teplý. Finální produkt je hrozitanánsky jednoduchý. Ale taky hrozně dobrý.



Tak jsme na advent 2014 ukořistili pár dobrot ze Saska. Žampiony, bismark. Klobásu nafotím, až bude hezčí počasí. Maj tu ty půlmetrové.




Dlouho jsme neaktualizovali, ale dnes to přijít muselo. Norimberské klobásky. Chráněná specialita, takže si ji jinde nedáte. Ta naše asi nebyla chráněná. Navíc v housce mají být tři kousky a ne dva. Ale ty naše byly přímo ze stánku od řezníka v hradním příkopě. A krásně v klobáskách voněla marjánka. Takže za nás pět hvězdiček.


A máme tu jednu německou tradiční mňamku. Prostý a v Evropě známý curry wurst. Tenhle není berlínské, ani drážďanské provenience, ale z oblasti rostocké (a je to úplně šumák). Takže s houskou a nezapomenout na koření.


Dnes to bude velikonočně neradostné. Eva donesla maso. Můžete si tipnout, které hovězí je od řezníka a které je z Penny. A přitom to barvivo stojí tak málo, že? :-)

V Německu najdete celou řadu dobrot. Před pár dny jsem si dali bramborák na sladko (s jablečným pyré) a pak také tyhle báječné cosi s cukrem. Tyhle báječné cosi se jmenují Schmalzkuchen.

Hannover - vánoční trhy


Červenobílá utěrka - národní barvy a symbol domácího prostředí 
Takový malý sobotní trh ve Štraburku. Za tip musím poděkovat serveru www.scuk.cz, kde jsem tenhle sobotní mikro trh našel. Nicméně nás všechny nadchnul, protože byl zimní, autentický a kupodivu to jde i bez banánů a mandarinek. Užijte si tu atmosféru.
 

 

 

 




Koláč (hlavně tomu, proboha, neříkejte pizza), který je servírován v základu se slaninou, smetanou a sýrem a tenoučké vrstvě těsta. Jednoduché funkční a fárat by se po tom dalo. Pro Štrasburk typické původní jídlo, které najdete v zimě spíš v restauracích než na ulici v cenové hladině od 6 do 9 euro. Na obrázku je tortila poněkud bohatší - se sýrem Munster.

Strasbourg - Tarte flambee
Detail na Tarte Flambee
Následující fotografie je jídelní lístek - jeho specifická podoba z Evropského parlamentu ve Štrasburku.
Nabídka jídel v EP

Začínáme v exotické cizině: německé Pirně. Na sever od našich hranic mají roztomilý zvyk - ve stáncích prodávají namazaný chleba a také pečené žampiony. Tahle fastfoodová laskomina je sice typičtější pro Berlín než pro Sasko, ale i v Pirně nechybělo. S česnekovou majdou, v čerstvém chlebu a s trochou slaniny. Na zimu doporučuje 7 z 6 expertů na oteplování.

Smažené žampiony, Pirna



3 komentáře:

  1. Maso z vaničky, to je jasné, bledost zaručena. Díky za inspiraci se žampiony, vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, nedávno jsem jel pro filtraci na bazén a stavil jsem se v jedné restauraci, kde jsem ještě nikdy nebyl. No, co si budeme povídat, na okurkovou studenou polévku jsem se koukal dost podezíravě. Na druhou stranu třeba gazpacho mám fakt hodně rád. A musím říct, že jsem byl velice překvapený. Chuťově hodně plné, pěkně tam hrála bazalka a máta. Za mě fakt top. Váš recept vyzkouším doma. Okurky máme na zahradě. :)

    OdpovědětVymazat