Inspirováno zejména Italem na Maltě a
kultovním blogem "Skrz talíř do kalhotek".
Předehra
Nepodceňujte přípravu. Ani na Krétě - je to velký
ostrov. Nabízí obžerství mořskými plody na pláži i rurální zážitky v
kilometrové výšce.
Všude s veleochotnou obsluhou, která ví, že
jí nesete peníze, a taky tak s vámi i jedná.
Vím, je to nezvyk, ale přežijete to. Úsměv obsluhy je přímo úměrný
výši marže.
Zapojte sociální sítě - Tripadvisor,
Fourquare vám pomohou naladit mlsné jazýčky. I když
gastronomická tragédie není pravděpodobná - dojem může být nezapomenutelný nebo
průměrný. Průměr na nikoho dojem neudělá.
Nastudujte terminologii, zkuste vařit. Kleftiko je
kleftiko a překlad - pečené jehněčí maso a zelenina - vám moc nepomůže. Řecká
kuchyně je plná tradičních jídel, která jsou v každém místě připravovaná trochu
jinak. Platí, že na moussace klidně přežijete celou dovolenou. Vy, já určitě…
Ale ona? Takže nezapomeňte na souvlaki, gyros, tzaziky nebo stifado. Zdroje
jsou – vedle tety Wiky například odkazy cestovek.
Výkon
A cena moc nesouvisejí. Cena jídla roste s
výskytem turistů a pastiček na ně políčených. Jinými slovy u pláže
zaplatíte až o třetinu víc a pochutnáte si méně než ve městě, kde je také větší
konkurence. Za jídlo dáte průměrně kolem deseti euro.
Doma to je (nej)lepší
Řecký salát u nás a na Krétě je jiný. Proč?
Protože Kréťané, podobně jako Řekové neznají balkánský sýr. Používají fetu,
nešetří s ní. Feta je máslovější a chutnější (nedělá je pouze
z kravského mléka a neprodává se v nám známém nálevu). Olej si
většinou přidáváte sami, takže žádná obava o linii nehrozí. Na řeckém salátu
přežijete poledne. Klidně i dva týdny. "Ona" přece stále hubne a začíná vás milovat.
S? Bez!
Když už jsme nakousli ty saláty... Bez masa se dá povečeřet v Chanii v
adorované restauraci Tamam. Zkombinujte chuťové bezkonkurenční
rizoto a proslulý Tamam salát.
Kdyby vám poloha otevřené bytosti, které nemusí maso, nevyhovovala, dejte si třeba rybu. Prostředí bývalých tureckých lázní se stylovým barem či
venkovních stolů s možným výhledem na moře navodí nepřekonatelně romantickou
atmosféru. Mimochodem asi všude dostanete nabídku domácího vína – není bez
rizika. Tamam nezklame ani ve vínu! Ideální místo pro vegetariánské orgie bez. Bez masa.
Studený nohy?
U moře tolik nevadí. Prostě k courání na pláži patří. Zahřejte je. Ale hlavně si u moře dejte rybu nebo
chobotnici. V čem se liší chobotnice servírované ve střední Evropě a u
moře? Ve všem. A nebuďte zbytečně chytří. Autor tohoto textu chtěl čerstvou
chobotnici. Bylo mu vysvětleno, že by byla nepoživatelná, a dostal chapadélko
zkřehlé měsíc v mrazáku. Byla úžasná.
Ale i tady se můžete seknout. Divoké cibulky
nakládané v octu a v olivovém oleji - hořké, bohužel.
Oddalujte
Známá technika, zcela na místě na jihu. Jídlo dne až večer. Poledne nechte salátům. Dobrá restaurace se většinou odlišuje specialitami. A to i v nápojích.
Rakomelo jsme s ženou jednoznačně umístili na první příčku mezi nápoji, s jejichž
pomocí nejeden Kréťan zamotal hlavu nejedné Kréťance. Považte – rakie, zázvor a
med, minimální objednatelné množství – dvě deci. Ta Chalkina je ale proslulá
nejen kvůli pití. Mimochodem – když vyplníte dotazník, můžete vyhrát týden na
Krétě. Takže pojedeme znovu.
Rakomelo. Pastička na všechny slečny. |
Toust, rajčata, měkký sýr, olivy. |
Malé koláče se zakysanou smetanou a mletým masem. |
Již zmíněný řecký jogurt s kandovaným ovocem. |
Polední menu. |
Vyvrcholení
Popis některých zážitků je nemožný. Věcně se dá jen napsat, že si v této restauraci vybíráte přímo v kuchyni. Menu neexistuje. Paní kuchařka vám
všechny pokrmy pojmenuje, držte se, česky. Byla v "Praha, Karlovy Vary a
Cesky Krumlov". Zbytek snad napoví fotografie.
Markus je neuvěřitelné domácí místo. Na pohodu. Zdarma rozhovor s majitelem. Na úvod rakie s okurkou, na závěr jogurt – ten však není s medem, ale kandovaným ovocem a sirupem. Mezi tím ráj v hubě a nejen tam. Tohle je Kréta.
Markus je neuvěřitelné domácí místo. Na pohodu. Zdarma rozhovor s majitelem. Na úvod rakie s okurkou, na závěr jogurt – ten však není s medem, ale kandovaným ovocem a sirupem. Mezi tím ráj v hubě a nejen tam. Tohle je Kréta.
Povídejte si
Každá po tom touží a jižní kuchyně jim
vychází vstříc. Při placení dostanete dezert nebo pálenku. Nicméně rakie se v
tradičním džbánku ukrývají skoro dvě deci... A jak známo, alkohol může utlumovat.
Řecká káva je podobná kávě turecké (tedy té
připravované v džezvě, abychom si rozuměli). Strach nemusíte mít ani
z espressa. Přes poledne neváhejte a dejte si frapé.
V lokalitách navštěvovaných Čechy se
vás opatrně zeptají, zda chcete opravdu espresso nebo „velké“. Takže jsme
s bazény kávy prorazili. Teď svět naučíme pikolo.
Abstinenti mohou chuťové pohárky naplnit
specialitou – horským čajem. A můžete si ho odvézt i domů – koupíte ho
v každé větší samoobsluze.
Trocha vody na závěr
Středoevropan a suchozemec nemůže vynechat ani trhy, nabídku ryb a jiných mořských plodů. Vaše drahá podlehla, odpočívá a popíjí čaj. Hurá na ryby! Seznam míst najdete například v tomto seznamu.
Pokud to je muréna, obvykle ji na trzích nepotkávám. |
Řecký salát se sýrem feta jsem u nás v restauracích také párkrát měla i když je pravda, že častěji tady narazím na balkánský sýr. Ostravanům mohu doporučit restauraci Jan Maria, občas tam mají zahraniční pochoutky a to je potom něco.
OdpovědětVymazatDíky za doporučení.
OdpovědětVymazat