Musím lovit ze své paměti,
protože se k psaní dostávám až 14 dní po vaření, ale drže mi palce a
dozvíte vše (alespoň to podstatné J)
Inspirací nám jako už
několikrát byl pan Cuketa a druhou múzou nám byla kamarádka Kateřina, která
totéž o chvíli dřív inzerovala na svém webu. A protože máme poslední dobou
oblíbené pravé italské rizoto z kulatozrnné rýže, mrkve bývá doma taky
dost a mnoho navíc potřeba netřeba, pustili jsme se s chutí do toho.
Tak co všechno jsme
potřebovali?
1 balíček bio rýže kulatozrnné
natural
1 kg mrkve
sůl
tymián
cibule najemno nasekaná
máslo
kuřecí vývar
dobré bílé víno
a dále
3 hrnce a obě ruce a občas i
jednu navíc
Začali jsme tím, že jsme
na nízkou pánev dali rozpustit kus másla a na něj - po stažení plamene na minimum – jsme
položili 3 oškrábané mrkve podélně rozpůlené, jemně osolené a posypané tymiánem
(kdybychom měli čerstvý, byla by jistě
jedna dvě větvičky lepší). A na této pánvi jsme nechali po celou dobu
vaření smažit tuto první verzi mrkve, jen občas bylo třeba zkontrolovat pohledem
a případně mrkev otočit. Mrkev se na másle opeče až skoro místy do tmavě hněda,
to jí ale pouze dodá na kráse a v chuti to přidá nenapodobitelnou
oříškovou příchuť.
Ve druhém hrnci na druhém
hořáku jsme dali vařit 4 – 5 mrkví oloupaných, nakrájených na cca 3 cm špalíčky.
Vody bylo kousek nad okraj mrkve. Přidat se musí na začátek sůl a zase tymián.
Když mrkev varem změkla, rozmixovali jsme ji tyčovým mixérem a vařili dál, aby
se vyvařila voda a mrkvové pyré bylo opravdu pyré a ne kaše. Stále ale bylo
nutno s hmotou míchat, aby se nepřipálila neb má velkou tendenci pro
vysoký obsah cukru se přichytávat. Po dovaření, rozmixování a odpaření jsme ji
dochutili čerstvě mletým pepřem, solí a octem zkrátka lehce to jsme to přehnali
s dochucovadly – pochopíte proč při konzumaci.
Ve třetím hrnci jsme
nachystali klasické rizoto s mrkví. Tedy na másle zpěníme jemně nasekanou
cibulku, na ní vsypeme kulatozrnou rýži. Když se obalí rýže tukem, podlijeme ji
decinkou bílého vína, to také necháme odpařit a postupně po sběračkách
přidáváme vývar a po každé sběračce počkáme až se tato odpaří a vsákne do rýže.
Celkem jich mělo být 5, ale naše rýže k al dente stavu potřebovala
sběraček 6. Do té poslední sběračky jsme přidali na drobné kostičky nakrájenou
mrkev, která se pohodlně dovařila za tu poslední sběračku.
No a pak nastane to
kouzlo. Do takto uvařeného rizota vmícháme mrkvové pyré, tvoříme kopečky a
servírujeme je rovnou na talíře, kde jednotlivé kopečky zdobíme mrkví
z první pánve. Uf. Hodinu čtvrt
trvající koncert byl velikým překvapením pro oko u chuťové pohárky a dodnes
s láskou vzpomínáme a přejeme všem hodně odvahy a DOBROU CHUŤ!
Žádné komentáře:
Okomentovat